Muista pitää välillä lomaa ja rentoutua

Rentoutuminen lomallaKaikki tarvitsevat välillä lomaa ja rentoutumista. Jos on pieniä lapsia, niin sellaisen järjestäminen ei ole yhtä helppoa kuin vaikka sinkun. Lapsiperheen arki on usein kiireistä ja kotonakaan ei ehdi vain olla ja rentoutua. Mutta oli kyse sinkusta, vanhasta, nuoresta, eläkeläisestä, opiskelijasta, vanhemmista, lapsista niin kaikki tarvitsevat joskus rentoa lomailua. Kukaan ei jaksa vuosikausia vai puurtaa ilman lomailua vaikka luulisi siihen kykenevän. Joku päivä huomaa että on ihan loppuun kulunut jos ei pidä lomaa. Koululaisilla on pitkä loma kesäisin ja työssäkäyvillä on oikeus kesälomaan. Jos on aloittanut alle vuoden sisään uudessa työpaikassa niin aina voi pyytää palkatonta lomaa edes muutamaksi päiväksi. Aika moni haluaa lomailla juuri kesällä, kun Suomessa on hyvät kelit. Myös talvella pidetään lomia ja lähdetään ulkomaille lämpimään tai Lappiin harrastamaan hiihtolajeja. On tehtävä lomalla mitä itselle sopii, mutta tärkeintä on että lomailee ja rentoutuu.

Miten voi rentoutua lomalla?

Se miten kukanenkin kokee rennon lomailun, on tietysti kiinni itse henkilöistä. Paljon työtä tekevä sinkku voi haluta lomallaan vain makoilla sohvalla, koska ei ole puolisoa jonka kanssa lähteä esimerkiksi reissuun. Tällä tavalla ainakin lomalla on rentoa. Jos viettää koko loman jossain reissussa ja joka päivä käy katsomassa jotain nähtävyyksiä niin loma voi olla myös rankkaa. Ainakin sitten jos tulee vasta loman viimeisenä päivän kotia ja heti seuraavana aamuna töihin niin voi tuntua että onko lomalla oikeasti rentoutunut. Kannattaa siis lomailla jossain missä saa välillä myös vain maata vaikkapa rannalla rentoutuen. Toinen keino on tulla kotia ainakin muutamaa päivää ennen lomaa tai lähteä lomalle vasta muutaman päivän loman aloituksen jälkeen.

Jos haluaa rentoutua lomalla, niin kannattaa miettiä sellainen lomapaikka jossa sitä saa tehdä. Monelle se kesämökki on sellainen paikka. Myös rantalomat ovat yleensä aika hyviä paikkoja rennolle lomalle. Jos perheessä on pieniä lapsia niin rantalomalla ja mökillä saa heidänkin kanssaan rennomman loman. Jos jää heidän kanssaan vai kotia niin voi tuntua että loma on vain sitä arjen pyöritystä niin kuin yleensä. Kotona ovat ne kotityöt ja kokkailut. Lomakohteessa voi käydä syömässä ravintolassa ja hotellissa asuessa ei tarvitse siivota. Kun lapset pääsevät johonkin uuteen paikkaan niin hekin voivat käyttäytyä siellä paremmin ja aikuiset saavat olla rennommin. Kaikilla on silloin mukavaa ja kotia on mukava mennä rennon loman jälkeen.

Minilomat toimivat useille varsin hyvänä tapana rentoutua ja päästä irti arjesta. Jos miniloman suunnittelee oikein, ja hankkii itselleen riittävästi tekemistä, on sen aikana hyvinkin helppoa päästä täysin lomatunnelmaan, mutta paluu arkeen onnistuu silti helposti. Kannattaakin suunnitella jotain tekemistä, jota et ole aiemmin kokeillut, jännitys on yksi erittäin tehokas keino päästä muihin maailmoihin! Jos olet esimerkiksi suuntaamassa minilomalle Helsinkiin, Escape Room-pelit ovat erittäin hyvä keino arjen unohtamiseen! Tai vaikkapa Pohjois-Karjalaan mennessä Kolin pirunkirkko on erittäin mielenkiintoinen ja jännittävä paikka.

Jos ei ole lapsia niin silloinkin kannattaa miettiä että onko loman vietto pelkästään kotona hyödyllistä ja kunnollista rentoutumista. Omaan sohvaan voi kyllästyä ja vain nuutuu siihen että on taas kerran vain kotona. Kannattaisi siis lähteä vaikka yksin reissuun tai pyytää kaveri tai kavereita mukaan. Tällainen virkistää paremmin kuin vain sohvalla makaaminen. Sinkkukin joutuu tekemään ruokaa ja siivoamaan ollessaan kotona. Reissusta voi vaikka löytää itselleen puolison. Matkustaminen lomalla on siis rentouttavaa ja virkistävää mutta voi muuttaa vaikka koko elämän.

Eläkeläisillä on käytännössä lomaan mahdollisuus aina. Jos on aina jossain lomapaikassa, niin sekään ei ole hyväksi. Siitä ei saa enää sitä rentoutumisen meininkiä irti. Kannattaa siis välillä elää arkea niin lomalla tuntee olevansa oikeasti lomalla ja rentoutuu paremmin. Moni eläkeläinen viettää pahimmat talvikuukaudet etelässä, mutta sielläkin tulee arki vastaan kun päivät ovat usein kaikki samanlaisia. Tärkeintä on siis välillä pitää lomaa ja rentoutua mutta ei aina.